Ομηρικές Διακηρύξεις

Ομηρική Διακήρυξη 1

Το Μανιφέστο του Υπερρεαλιστικού Ομήρου

 1. Έχουμε πολύ  μεγάλη  σχέση με τη λογοτεχνία και την ποίηση,  αλλά δεν θα την περιφέρουμε αργόσχολη  κυρία  των σαλονιών να πλημμυρίζει τα τραπέζια  των Λωτοφάγων και τα σπάταλα  γκαλά των     βοοειδών του λαμπερού Ηλίου με τα λόγια τα μεγάλα που τα σφάζουν και τα τρώνε άγρια μαζί με της ηρωικής ψυχής το   γάλα. Μπορούμε όμως  θαυμάσια να την χρησιμοποιήσουμε,  εξεγερτικώς γιατί όπως ο  έρωτας αν χρειαστεί, δεν είναι χαμομήλι για να κοιμηθείς  αλλά  για να σηκωθείς, γιος του Πόρου και της Πενίας άκρως επαναστατικός.

 2. Ο Υπερρεαλιστκός  Όμηρος  δεν είναι κανένα καινούργιο ή ευκολότερο μέσο έκφρασης, ούτε κάποια μεταφυσική της ποίησης. Είναι ένα μέσο για την ολοκληρωτική απελευθέρωση του πνεύματος και όλων όσων του μοιάζουν γιατί τον εξετάζουμε ζωντανά σύγχρονα μέσα στην ζωή μας,  τον βιώνουμε , παίξουμε  μαζί του  σμιλευόμαστε   σε σχήμα και μορφή με αριστοτελική ενέργεια ενδελεχή  και πλατωνική συμποσιακή  διαδικασία μαιευτική.

 3. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε Επανάσταση. Ναι !Ο πωσδήποτε; Γιατί Ο επαναστατημένος άνθρωπος είναι ένας έπαινος της εξέγερσης, μιας εξέγερσης, όμως, που διαφυλάσσει «τη μνήμη της προέλευσής της», που κρατά την αθωότητα, την αγνότητά της και που δεν θεοποιεί τον εαυτό της. Υπηρετεί λοιπόν την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
  «Η λογική του επαναστατημένου θέλει να υπηρετήσει τη δικαιοσύνη για να μην προσθέσει αδικίες στην αδικία της ανθρώπινης υπόστασης»…όπως λέει και ο επαναστατικός φιλόσοφος  Καμύ μαζί με την Αθηνά που τον Τηλέμαχο παρακινεί.

 4. Κολλήσαμε τις  λέξις  Υπερρεαλιστκός  Όμηρος  με τη λέξη Επανάσταση μόνο και μόνο για να δείξουμε τον αμερόληπτο, αδέσμευτο και εντελώς απεγνωσμένο χαρακτήρα αυτής της Επανάστασης ενάντια στην ανοησία, την θρησκοληψία  στην μιζέρια,  στην μελαγχολία, στην σοβαροφάνεια,  στην  ματαιοδοξία, στην αμετροέπεια, την κοινοτυπία , τον πατριδοκάπηλο σωβινισμό, τον απάτριδο διεθνισμό,  στον αμοραλισμό και την πολιτική  αγυρτία που θα πολεμήσουμε  για την Ελένη, την Ομορφιά, την Γνώση, την Αξιοπρέπεια την Ελευθερία την  πέρα από την φαντασμιακή θέσπιση μιας κοινωνίας με   επική ουσία.

 5. Ισχυριζόμαστε  πως  θέλουμε να  αλλάξουμε τον κόσμο μαζί με τον εαυτόν μας και θα αφήσουμε την θάλασσα και τον οίνοπα πόντο στο  φυσικό της  χρώμα .Δεν πώς θα διορθώσουμε κανένα από τα σφάλματα των ανθρώπων. Έχουμε  κάνει τα δικά μας.Σκοπεύουμε όμως να τους δείξουμε πόσο εύθραυστες είναι οι σκέψεις τους και πάνω σε ποία κινούμενη άμμο, σε ποίο σαθρό έδαφος έχουν θεμελιώσει τα ετοιμόρροπα σπίτια τους

 6. Στέλνουμε στην κοινωνία αυτή την αυστηρή προειδοποίηση: να προσέχει τη διαγωγή της. Κανένα πνευματικό της παραστράτημα δεν πρόκειται να μας διαφύγει…και κανένα νησί παγίδα ομήρους δεν θα μας κρατήσει σε χωρίς επιστροφή στην πατρίδα.

 7. Είμαστε δεξιοτέχνες στην Εξέγερση. Δεν υπάρχει ένα μέσο δράσης που να μην είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε, αν χρειαστεί…γιατί επιθυμούμε να φθάσουμε σε ένα αγαπημένο μας νησί.

Ο Σουρεαλισμός δεν είναι μορφή της ποίησης. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό δημιουργικό και βαθύ.Είναι μια κραυγή του πνεύματος που ξαναγυρίζει στον εαυτό του με την απεγνωσμένη απόφαση να σπάσει τις αλυσίδες του.Και είναι η ένωση ενός καθαρού νου μαζί με μια νεανική καρδιά όταν από την ψυχή του αναγνωρισθεί.

Έχουμε όλα τα υλικά, τα τόξα, τα βέλη, τα ξύλινα άλογα, τα πλοία,  τα σπαθιά ,χιούμορ,φαντασία, επιμονή θέληση αβάσταχτη νοσταλγία  να ταξιδέψουμε παντού σε πολιτείες και νησιά.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΑΝΔΥΑΣ δεν είναι μια στενή επαρχιώτικη  φουστανέλα που θα τυλίξουμε σε  προγονική στείρα κορδέλα. Ούτε αποτελείται από  παράθεση  αρχαίων  αποφθεγμάτων σε  μια  νεκρική παπαγαλία  προγονολατρεία αλλά μια ζωντανή  σύγχρονη καινοτομία.

Και είμαστε στο ΕΜΕΙΣ…
Εμείς οι σύγχρονοι κοσμοπολίτες  Έλληνες και οι Έλληνίδες,
Στην χαραυγή του καινούργιου αιώνα ζητούμε και θέλουμε τον κόσμο μας πίσω και το Παλάτι μας καθαρό λαμπερό και νοικοκυρεμένο ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ ΜΑΣ.
Και ένας Ποιητής Δημιουργός συμφωνεί και   στο δίκαιο αίτημα μας συναινεί.

ΕΜΕΙΣ οι σιωπηλοί και ομιλητικοί άνθρωποι του ανέμου των αστεριών των θαλασσών των κυμάτων και της βροχής.

Θέλουμε έναν ΗΛΙΟ το πρωί πάνω απ’τη θάλασσα,
έναν ΑΝΕΜΟ το απόγευμα να διώχνει τις σκιές,
ένα ΣΥΝΝΕΦΟ το βράδυ, ένα σύννεφο
να σκαρφαλώνουμε και να ατενίζουμε το Σύμπαν.
Θέλουμε ελεύθερο ΑΕΡΑ!!!! Να αναπνέουμε.

Εν ολίγοις, είμαστε ένας  ομηρικός στρατός ονειροπόλων, και γι’ αυτό είμαστε αόρατοι. Πως μπορούμε να μην νικήσουμε, με αυτή τη φαντασία μας  να ανατρέπει τα πάντα;

Ο  Υπερρεαλιστικός  Ελεύθερος  Όμηρος Ποιητής  πάντων των μεγάλων επών ραψωδιών ρεαλισμών σουρεαλισμών μαχών ερώτων  και των λόγων των μυθικών.

Αφιερωμένο στην Εμμονή της Ομηρικής  Μνήμης της Φλόγας και της Ομιλίας και της Σιωπής

ΕΛΖΙΝ ….οι Ομηριστές αθεράπευτα ονειροπόλοι και  υπερρεαλιστές σε  Φρυκτωρίες επικές

Η Διακήρυξη 2012

Ομηρικές Αντιλήψεις

3 thoughts on “Ομηρικές Διακηρύξεις

 1. Γιατί η ελευθερία της σκέψης και του όρθιου ανθρώπου είναι αδιαπραγμάτευτη και ο Όμηρος πάντα φρέσκος διαχρονικός σύγχρονος επίκαιρος και καταπληκτικός.

  Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το σουρεαλιστικό μανιφέστο , τους εξεγερμένους ζαπατίστες και τις ομηρικές ραψωδίες.

 2. ΘΕΑ, ΙΕΡΟΤΑΤΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ!!! Της Πηνελόπης η ομορφιά, που ξέρει να υφαίνει, του ερώτα τα όνειρα, την αγάπη να προσμένει!!! Μην το ξεχνάς, πως ήτανε Του Δία η κόρη!!!!! Ενδύθηκε της Αρετής την Χάρη, Πάντα με μια Πανοπλία Ιερή, Κρατά της Ηθικής Τ’ Αστέρι!!!! Μόνο μία Θεά με Αγνότητα μπορεί Τιμή για να προσφέρει!!!! Θεά μου Πηνελόπη: είσαι το σύμβολο τις Hθικότητας, το σύμβολο τις Θειας Θηλυκότητας, το σύμβολο τις ευαίσθητης Γυναίκας, που απλώνεται στον ορίζοντα της Γης, σε όλα τα σημεία!!! Στο κέντρο του βόριου και νότιου πόλου, που δεν έχει πατήσει το πόδι του κανένας, ούτε δια ξηράς, ούτε δια Θαλάσσης, ούτε δια αέρος… Τούτο το κατάφερε Μόνο Ο Θεοαγάπητος Οδυσσέας!!!!! Εκεί πάνω κυματίζει Της Πηνελόπης Η Σημαία!!! Πηνελόπη Η Θεά Βασίλισσα Της Ιερής Θηλυκότητας!!! Written by: Stavros Sitaras Homeredis Copyright C 51948-6121995-02 Όπως μας λεει η Οδύσσεια (Λ, στ: 12-22) Που κρύβονται χιλιάδες μυστικά… και ανεξήγητα μυστήρια…. δεν έχουμε εμείς τις δυνάμεις βλέπεις, να τα εξηγήσουμε γιατί μας αφαίρεσε η Θεά Αθηνά, όλη την διάνοια…. και ζούμε σε ένα βαθύ σκοτάδι… Δύο χιλιάδες χρόνια Εκβιασμός με μια τρομάρα… Οδύσσεια: «Κι ο Ήλος σαν βασίλεψε κι σκίσανε όλοι οι δρόμοι, στα πέρατα του τρίσβαθου Ωκεανού είχαμε φθάσει!!!! Εκεί ήταν των Κιμμερίων ο τόπος κι η πατρίδα, που τους σκεπάζουν σύγνεφα κι ένα πηχτό σκοτάδι. Ποτέ με τις αχτίδες του Δεν τους φωτίζει ο Ήλιος, μήδ’ όταν πίσω προς τη Γη γυρίζει απ τα ουράνια, μόν’ τους σκεπάζει ένα βαθύ τους άμοιρους σκοτάδι. Εκεί ήρθαμε κι αράξαμε, και παίρνοντας μαζί μας τ΄ αρνιά τραβούσαμε κοντά στου Ωκεανού το ρέμα, όσο πού φθάσαμε έπειτα στο μέρος που είπε η Κίρκης». http://static.tumblr.com/wdr9ahb/3hfm4wxoz/waterhouse_penelopeatloom.jpg Πόσο άσχημες που φαίνονται του ανθρώπου οι ασχημίες, μπροστά στις Ομορφιές της Θειας Φύσεις!!! Η Πηνελόπη με την Ελένη ήταν πρώτεςξαδέλφες!!! Ο Ικάριος ο Αθηναίος, δια του οποίου οΔιόνυσος προσπάθησε να διδάξει την καλλιέργεια της αμπέλου στους ανθρώπους!!! Ο Ικάριος ο Λακεδαιμόνιος, πατέρας της Πηνελόπης!!! Ο Οδυσσέας ήταν ένας από τουςυποψήφιους μνηστήρες της Ελένης, κόρης του Τυνδάρεω!! Ο Τυνδάρεως όμως, φοβούμενος ότι θα προσβάλειτους ισχυρούς και διάσημους μνηστήρες που είχαν συγκεντρωθεί, καθυστερούσε τηνδιαδικασία επιλογής. Τότε ο Οδυσσέας, που είχε υποσχεθεί ναλύσει το πρόβλημα, πρότεινε όλοι οι μνηστήρες να ορκιστούν ότι θα υποστηρίζουνκαι θα βοηθάνε όποιον διάλεγε η Ελένη για σύζυγό της και πότες να μην τουεπιτεθούν. Οι μνηστήρες, μεταξύ των οποίων και οΟδυσσέας, πήραν τον όρκο και έτσι η Ελένη διάλεξε τον Μενέλαο, τον πιο ισχυρόαπό αυτούς!!! Δύο εκδοχές υπάρχουν για τον γάμο τουΟδυσσέα με την Πηνελόπη. Η πρώτη εκδοχή, που περιγράφει και ο Όμηρος, θέλει τονΟδυσσέα να νικά τους αντιζήλους του σε αγώνα δρόμου που είχε προκηρύξει οΙκάριος, πατέρας της Πηνελόπης. Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, ο Οδυσσέας γιατην βοήθεια που προσέφερε στον Τυνδάρεω στο γάμο της Ελένης, πήρε ως αντάλλαγματην κόρη του αδερφού του, Ικαρίου.

  STAVROS SITARAS HOMERIDES Tel : (718) 698-0707 (718) 698-6479 Fax: (718) 698-7509 Cell: 347-552-4187

 3. Αγαπητέ Φωκά δεν έχω λόγια!!!!!!!! μόνο δάκρια!!!!!!!!!! Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Στις Πηνελόπης το ποίημα, αντί να γράψω (Ξέρει, έγραψα ξερή) και εσύ από τον ενθουσιασμών σου δεν πρόσεξες το λάθος. Τώρα όμως έμαθα το κόλπο και θα αρχίσω να τα κοσκινίζω διάμεσουtranslate.google Και αντί να γράφο ξερή(= dry) θα γράφο (ξέρει = se knows)! Είμαι κατάπληκτος από την Μεγάλη σου Αγάπη και αφοσίωση για τον Ελληνικών μας Πολιτισμό, Ένα Μεγάλο Εύγεσου!!!!!!!!! Σταύρος Σιταράς Ομηρίδης Απόσπασμα από το ποίημα μου ΛΟΦΟΣΕΙΣΤΗΣ! http://prologos-ellinon.blogspot.gr/2014/09/blog-post_98.html#more

  STAVROS SITARAS HOMERIDES Tel : (718) 698-0707 (718) 698-6479 Fax: (718) 698-7509 Cell: 347-552-4187

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s