Ο Ηγέτης

ΖΕΥΣ κεραυνοί ΕΛΖΙΝ ΖΝ

Φωτογραφία:Οι Κεραυνοί

Δύο παράλληλες γραμμές χύνονται σε μια μονάχα σύμφωνα με την αρχή της αφηγηματικής συγχρονικότητας που ο Όμηρος αγαπάει βαθιά. Ο Οδυσσέας σηκώνεται απευθύνεται στον Δία ζητώντας ένα σημείο ένα οιωνό τον οποίο ο Ζευς στέλνει χωρίς χρονοτριβή και είναι μια βροντή σε έναστρο και ανέφελο ουρανό που αντιλαμβάνεται σαν μαρτυρία της θεϊκής προστασίας. Κατόπιν έρχεται και δεύτερος οιωνός με μια γριά που αλέθει στάρι στη μυλόπετρα και καταριέται τους μνηστήρες. Στο μεγάλο σπίτι ξυπνά. Οι δούλες ανάβουν την φωτιά στο τζάκι. Ο Τηλέμαχος σηκώνεται ντύνεται ζώνεται το σπαθί του δένει τα σανδάλια του παίρνει το ακόντιο και βγαίνει με τα σκυλιά από το σπίτι. Οι δούλες κάνουν τις δουλειές, οι εργάτες τα ξύλα, ο Εύμαιος φέρνει τρία γουρουνάκια και ο Φιλοίτιος μια αγελάδα και μια κατσίκα

Ο Οδυσσέας βλέπει και ακούει την ζωή του που ξαναρχινά όπως κάθε πρωί.

Η ώρα έφθασε. Και ο κύκλος του χρόνου σχεδόν έχει κλείσει.

 Ελεύθερη απόδοση από τον βιβλίο του Πιέτρο Τσιτάτι

Η πολύχρωμη σκέψη του Οδυσσέα.

 Ο Οδυσσέας  άνοιξε τα μάτια του και κοίταξε έξω από το παράθυρο της ομηρικής γνώσης. Σήμερα είναι μια καινούργια ημέρα σκέφθηκε και η ροδοδάκτυλη αυγή απλώνει τα  πέπλα της, ηριγένεια Ηώ, νέα, δροσερή. Δίπλα του, η  Πηνελόπη κοιμάται  και ονειρεύεται ακόμη, όμορφη και γλυκειά, όπως η όμορφες ψυχές ξέρουν και ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ,  μια μυθική πολιτεία ανθρώπινη λαμπερή αστραφτερή   πάντα καινούργια αειθαλή στου χρόνου την ροϊκή φυλλωσιά. Την πλησιάζει και με ένα φιλί την ξυπνά.

  • Σήκω, της λέει, ψυχή μου, φόρεσε τα  φαντασμαγορικά σου φτερά.Είμαστε καλεσμένοι  σε μια μεγάλη γιορτή, αυτή, των Ομηρικών Επών στη μεγάλη Αλλαγή των Ανέμων και των Εποχών. Η Πηνελόπη ξυπνά και τον κοιτάζει  τρυφερά. Ο Οδυσσέας,  τον μανδύα που του είχε φτιάξει  πριν φύγει στο μεγάλο ταξίδι, της αγάπης     φορά, ασπίδα και γερή αρματωσιά. Μαζί του πάντα τον κουβαλά.

Είναι  μεγάλη ημέρα, νουμηνία του νέου μηνός.  Έχουν  όλοι  ραντεβού με τον πρόεδρο της  Ομηρικής  Πολιτείας, τον  Όμηρο Μαιονίδη στη Ομηρική Συνάντηση τους στα  ΑΙΘΡΙΑ   παλάτια της Επικής Μυθιστορίας. Η  Ειρήνη στην Ιθάκη μετά την  παρέμβαση της Αθηνάς και του Διός  έχει υπογραφεί αλλά, όλα έπρεπε να ξαναγίνουν από την αρχή , όμορφα δίκαια ανθρώπινα και σωστά. Κυρίως λογικά γιατί σε ένα παράλογο κόσμο  η λογική και οι λογικοί άνθρωποι  σπανίζουν  αρκετά.

Φθάνουν όλοι εγκαίρως και ταυτοχρόνως.Ο  Μενέλαος, ο μελετητής της Ανατολής μαζί με την πανέμορφη Ελένη. Ο Νέστωρ, ο επιστήμων της Δύσης  με την σεβαστή σύζυγο του την  Αναξιβία. Ο Αχιλλέας. ο πολεμιστής του Βορρά με την σύντροφο του την Ιφιγένεια. Ο Οδυσσέας οραματιστής του Νότου με την Πηνελόπη δίπλα του, οι 150 βουληφόροι βουλευτές και οι 12 υπουργοί. Ο πρωθυπουργός Τηλέμαχος Οδυσσειάδης ήταν ήδη εκεί και το κορίτσι του η Πολυκάστη  έλαμπε δίπλα του από χαρά γι αυτή τη μεγάλη  μέρα και, της Ομηρική Δημοκρατίας,  τη γιορτή.

Οι  4 θεματοφύλακες των Ομηρικών Επών συνεπείς στη γραμμή: Ένας για όλους και όλοι  για ένα σε σχέση φιλίας συνεργασίας όπως  την παλιά  ηρωική εποχή ΜΑΖΙ.

Ο πρόεδρος της Ομηρικής Πολιτείας  εμφανίστηκε με την μόνιμη παρέα του την Μούσα Κλειώ  για συντροφιά  και ένα παιδάκι έτρεξε κοντά του και τον τράβηξε από το ρούχο λέγοντας του:

-Βλέπεις αληθινά; Ήθελα  να δω αν τα ρούχα σου είναι πραγματικά, γιατί μερικοί πρόεδροι  και βασιλιάδες έχουν πονηρούς ράφτες, του λέει,  και τους λένε ψέματα πολλά.

Ο πρόεδρος το πήρε αγκαλιά και του είπε χαμογελώντας

-Είναι αληθινά και βλέπω πάντα  με τα δικά σου μάτια  τα  παιδικά για αυτό βλέπω πολύ καλά .Όταν η ψυχή είναι ατρυτώνη πραγματική , τα ρούχα που φορά είναι αληθινά.

Το προεδρικό μέγαρο υψωνόταν στο κέντρο της πολιτείας  με  κίονες περίτεχνους ιθυφαλλικής ερμηνευτικής ουσίας. Τριγύρω  το κτήμα του Λαέρτη, η αλωή και τα δένδρα  του κήπου με  εύγευστους καρπούς.Κάθισαν όλοι ισότιμοι σύνεδροι στην πρώτη Ομηρική Συνεδρία με θέμα την καινούργια  Ομηρική Πολιτεία και το σύνταγμα της.

Συμφωνούσαν όλοι πως όλα πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή με προτεραιότητα στην Δικαιοσύνη την Υγεία  και την Παιδεία και την  εύρυθμη της Πολιτείας λειτουργία.Αποφάσισαν  για 50 νομούς περιοχές, χωρίς το Λιοντάρι της Νεμέας να τις καταστρέφει με υπερβολές αλαζονείας και  κατάχρηση εξουσίας. Ο διοικητής της κάθε περιοχής θα είναι  διοικητής, εκλεγμένος από τον λαό μαζί με τον βουλευτή από επιλογή και τον βουλευτή από κλήρωση. Θα ελέγχονται όλοι  από τους 4 φύλακες φρουρούς των 4 προεδρείων με επικεφαλής τον επίτιμο πρόεδρο παρουσία του πρωθυπουργού και  όλου του λαού και  θα παρουσιάζουν το έργο τους   σε πλήρη διαφάνεια κάθε χρόνο. Οι εκλογές θα γίνονται κάθε 5 χρόνια με το καινούργιο σύνταγμα που θα ψηφιστεί μέχρι τέλους του μηνός.

Ο πρόεδρος τόνισε την  ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ταμείου  και τους κάλεσε να συνεισφέρουν όλοι αναλόγως της οικονομικής τους δύναμης. Ο ίδιος παραιτήθηκε από την προεδρική αμοιβή του λέγοντας πως έχει όσα του χρειάζονται , τα δύο βιβλία του, Οδύσσεια και Ιλιάς μαζί. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην Πολιτεία και στο λαό της Ιθάκης που τα χρειάζεται για να ορθοποδήσει μετά την κατάχρηση των μνηστήρων και την μεγάλη κλοπή. Η πρόταση του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και αμέσως ακολούθησαν και άλλοι το παράδειγμα του.

Χάρηκε και συμπλήρωσε πως  αν θα χρειαστεί κάτι  πραγματικά  ο φίλος του ο  Λαέρτης  δεν θα του  αρνηθεί  κανένα καρπό  από τα δένδρα του για βρώση και φαγητό.

Τα νέα διαδόθηκαν στον λαό της Ιθάκης που άρχισε σαν την κοιμωμένη βασιλοπούλα να ξυπνά με ένα Ομηρικό φιλί στων Ομηρικών Ραψωδιών τον Χορό. Όλοι βγήκαν στους δρόμους να γιορτάσουν τη μεγάλη ιστορική στιγμή μαζί με τους Ομηρικούς Ήρωες και Πολεμιστές. Παρόντες ο Διομήδης, ο Σθένελος, ο Μηριόνης  ο χορευτής, ο Πεισίστρατος, ο Φοίνιξ ο παιδαγωγός και άλλοι πολλοί. Οι Θεοί του Ολύμπου σε μεγάλη ευωχία, ομόνοια, ομοψυχία  με τον Ήφαιστο να κερνά και εξ δεξιών και εξ αριστερών νέκταρ και  αμβροσία σε κύπελλα  Νέστορος σοφά, τους κοιτούσαν ευτυχισμένοι από ψηλά. ‘Ηλθε και ο Ηρακλής συνοδευόμενος από τη σύζυγο του την Ήβη, τον πρόεδρο να συγχαρεί για την απόφαση του αυτή. Η παρουσία  του ξεσήκωσε μεγάλο ενθουσιασμό στο πλήθος κόσμου που έτρεξε να τον δει.

Ήταν μία συγκλονιστική  για όλους στιγμή αλλά ο υπουργός του υπουργείου ΖΕΥΣ,  Ζεύξιος Ολυμπιάδης παρεμβαίνει και ζητά το λόγο  και το ραβδί .Όλοι μένουν σιωπηλοί.

-Ας είμαστε ρεαλιστές.Όλα αυτά λέει είναι πολύ ωραία και πολύ λογικά , αλλά μια χώρα και μια πολιτεία για να κυβερνηθεί  σωστά θα πρέπει να έχει και τους σωστούς ηγέτες αρχηγούς και αν δεν  έχει, να τους φτιάξει  από μικρούς, από μωρά.

Ανέφερε μερικά από του ηγέτη τα χαρακτηριστικά. Όλοι   τα βρήκαν πολύ σωστά και συμφώνησαν μετά τη πρώτη αμηχανία και περισυλλογή.Ο ίδιος  και ανέλαβε την ευθύνη για τη υλοποίηση της πρότασης του και πρόσθεσε πως η σύζυγος του τον βοήθησε πολύ  και τον ίδιο,  στο να το σκεφτεί.Συνομολόγησαν όλοι πως σε ένα μήνα όλα αυτά πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί.

Η Πολυκάστη  πλησίασε την Ελένη και την  ευχαρίστησε για το πέπλο, δώρο για  τον  γάμο της με τον Τηλέμαχο. Η σύζυγος του  Μενέλαου τους αγκάλιασε ζεστά και τους ευχήθηκε βίον ανθόσπαρτον. Να τραγουδούν σε λιβάδια ανοιξιάτικα χειμώνα  καλοκαίρι σαν δύο άσπρα   πουλιά.

 Ο Οδυσσέας αποχωρώντας από το προεδρικό μέγαρο περιεργάστηκε  την Ιθάκη σαν αν την έβλεπε έτσι για πρώτη φορά. Κοίταξε γύρω περπατώντας στους δρόμους της Πολιτείας με ένα Ήλιο να ανυψώνεται αρματηλάτης και ηνίοχος στον ουρανό  σε κυκλικές πορείες και κύκλους ποιητών και την αυγή να ξεπροβάλει σε  μουσικό ραψωδίων μπολερό.Οι  «αστόχαστοι παλατιανοί»  είχαν αφανιστεί με το πρώτο βέλος ακτίνα του λαμπερού θεού.Ζουν μόνο στο σκοτάδι και ο Ερμής τους συνοδεύει στον Αδη γιατί  είναι πάντα πολύ μεγάλη η κατάχρηση η ύβρις και η υπερβολή στις οποίες έχουν βυθιστεί. Απληστία λαγνεία έλλειψη αυτογνωσίας αμετροέπεια  διαφθορά ορνιθοασχολίες και  κάθε  αλαζονική υπερφίαλη εμμονή. Τα αδιαφανή  σώματα δημιουργούν σκιά  γιατί δεν αφήνουν το φως να περάσει και παραμένουν στο σκοτάδι, σκιές νυχτερίδες και αράχνες και περιπατώντες νεκροί.

Κοντά του η Πηνελόπη τον κοιτούσε εξονυχιστικά.

-Τι σκαρώνεις πάλι, τον ερωτά εξερευνητικά;Τελικά είσαι ένας αδιόρθωτος  μεγάλος παραμυθάς εκτός από  ρομαντικός πολυλογάς.

-Όχι, της απαντά.Είμαι απλώς σουρεαλιστής, γι αυτό και είμαι μαγικά δημιουργικός υπερρεαλιστής. Δημιουργία, της λέει, είναι να ζευγαρώνεις τον κόσμο της Ύλης και τον  κόσμο της Ενέργειας σε κόσμημα Λόγου. Τα άλλα ,είναι απλώς κατασκευή.

-Τα άλλα, θα τα αναλάβει ο Ήφαιστος, του απαντά η Πηνελόπη με σπουδή, που είναι τεχνίτης και ξέρει  από κατασκευές πολύ καλά, βαριά κεφάλια  και σφυριά.

Ο  Οδυσσέας την αγκαλιάζει  προστατευτικά  λέγοντας της

  • Σ ‘ αγαπώ, όχι μόνο γιατί είσαι ωραία αλλά, και γιατί είσαι σοφή και είσαι  ΕΣΥ. Πάμε όμως τώρα στους φίλους μου τους Φαίακες να πούμε κανένα τραγουδάκι μαζί με τον  Δημόδοκο που τον έχω νοσταλγήσει πολύ.

  • Είσαι ένας αθεράπευτα ονειροπόλος. Πάμε , λέει, η Πηνελόπη, με τα γρήγορα της σκέψης γερά σκαριά.Θέλω να γνωρίσω την Ναυσικά από κοντά…..

Τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ηγέτη προέδρου της Ομηρικής Πολιτείας.

Είναι ένας άνθρωπος της γνώσης και της αυτογνωσίας και της ευφυούς συνεργασίας.

Φοράει ρούχα απλά.

Δεν έχει μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, δεν έχει πουλήσει την ψυχή του στο σκοτάδι για να τα αποκτήσει αυτά.

Είναι απλός και ουσιαστικός καθόλου σοβαροφανής με ΟΥΣΙΑ.

Έχει χιούμορ φαντασία σοφία καλοσύνη ανθρωπιά.

Είναι όμορφος εσωτερικά και εξωτερικά.

Είναι δίκαιος ενάρετος  ειλικρινής.

Είναι πολυμήτις  ευρηματικός, μπορεί να σκεφθεί πολύπλευρα  αμφίδρομα και συνδετικά.

Είναι  υπερήφανος, γενναίος ανδρείος αποφασιστικός  καλλιεργημένος  και κυρίως την Άμαξα του Εαυτού σαν Ηνίοχος αρμονικά κυβερνά.

Όσοι ενδιαφέρονται για το αξίωμα ας αποστείλουν τα βιογραφικά

Λέανδρος Λαμπρινός

Ομηρική Πολιτεία

Ιανουάριος 2014

Το έθνος που θα επιμείνει στη χάραξη μίας ευρείας διαχωριστικής γραμμής
μεταξύ του μαχόμενου ανθρώπου και του σκεπτόμενου ανθρώπου, στις κυβερνήσεις του
οι πόλεμοι  θα γίνονται  από τους ανόητους και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται  από τους δειλούς.
Sir William Francis Butler

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s